Typografie

Dit jaar hebben we maar een half jaar grafimedia. Deze opdracht over typografie is de eerste opdracht van grafimedia in klas 3. We gaan bij deze opdracht veel met letters doen. Eerst gaan we eigen letters op papier schetsen, daarna twee opdrachtjes in Illustrator en daarna gaan we ook nog een poster ontwerpen in Illustrator.

Deze opdracht bestaat uit drie oefeningen, een hoofdopdracht en een reflectie.

  • Oefening 1: letters ontwerpen analoog
  • Oefening 2: letter vervormen in Illustrator
  • Oefening 3: eigen ontwerp digitaliseren
  • Hoofdopdracht: Typografie poster ontwerpen
  • Documentatie en reflectie op portfolio.

Al deze onderdelen staan hieronder.

Oefening 1: letters ontwerpen analoog

Bij deze eerste oefening moesten we letters die ons aanspreken uit tijdschriften knippen en op een A4-tje plakken. Ik kon in de tijdschriften helaas niet zoveel letters vinden die mij echt aanspraken en om dit onderdeel toch gedaan te hebben, heb ik online naar letters gezocht. Sommige zijn losse letters en sommige zijn hele woorden. Hieronder staan deze letters.

Daarna gingen we schetsen maken voor onze eigen letters. Ik heb gekozen om van de letters H en P de kleine schetsen te maken. Dit zijn iets ingewikkeldere letters en zo kan je zien of je idee ook bij zulke letters werkt, in plaats van alleen bij bijvoorbeeld de letter I.

Uiteindelijk heb ik drie letters gekozen van beide letters. Hieronder staan mijn uitgewerkte letters.

Nummer 1 van beide letters heeft een beetje een toelichting nodig. Mij leek het cool om iets van de omtrek van landen in de letters terug te laten komen. Je ziet aan de ‘binnenkant’ van de letters deze omtrek terug komen. En stel dat ik hier een heel lettertype van zou maken, zouden de letters de omtrek van een land met dezelfde eerste letter hebben. Om dit idee beter uit te leggen, zal ik een paar voorbeelden geven:

  • De letter A heeft de omtrek van Afghanistan.
  • De letter G heeft de omtrek van Griekenland, waarin de eilanden terug te zien zijn.
  • De letter V heeft de omtrek van de Venezuela

Hier staan mijn uitgewerkte letters:

Dit zijn nog een paar snelle schetsen van andere letters in het landenthema. Deze heb ik gemaakt omdat ik het leuk vond en zijn extra.

Oefening 2: letter vervormen in Illustrator

Voor de tweede opdracht heb ik gekozen om één simpel lettertype op drie heel verschillende manieren te vervormen. Ik heb het bekende lettertype Arial in de ‘Black’ vorm gebruikt. Ik heb zowel de originele letter als de vervormde letter hieronder geplaats. Ook staan de outlines van de letter erbij.

Letter W

Letter H

Letter E

Oefening 3: eigen ontwerp digitaliseren

Voor de laatste oefening moesten we onze eigen letters gaan uitwerken. We moesten hiervoor een lettertype van onze schetsen uitkiezen en daar nog minstens twee letters bij maken. Ik heb gekozen voor het lettertype waar ronde lijnen de letter vormen, zonder lijnen die de rand van de letter vormen. Ik dacht eigenlijk tijdens het schetsen dat ik de letters van de landen ging uitwerken, maar ik heb toch besloten om dit lettertype te digitaliseren, omdat ik denk dat dit een beter geheel vormt en iets bijzonderder is.

Hieronder staan deze letters. Ik heb ze er zowel los als in een woord toegevoegd. Er is niet echt een reden waarom ik het woord hippie heb gekozen. Ik had de H en de P al en toen zocht ik naar woorden met deze twee letters en toen kwam ik uit op hippie. Ik vond dit wel een grappig woord, maar het had net zo goed bijvoorbeeld schip kunnen zijn.

Hoofdopdracht: Typografie poster ontwerpen

Na de drie oefeningen was het tijd voor de hoofdopdracht. Hierbij mocht je kiezen uit een paar opdrachten, bijvoorbeeld een menukaart maken of een filmposter. Ik heb gekozen om een filmposter te maken, omdat mij dit het leukste leek. Ook had ik hier meteen een idee bij. Ik wilde zo veel mogelijk mensen die meegeholpen hebben aan de film ‘credits’ geven op de poster, en niet alleen de regisseur en een paar hoofdrolspelers. Iedereen heeft hetzelfde lettertype en grootte, dus niemand is belangrijker dan een ander die op de poster staat.

Ik heb gekozen om een filmposter voor de film DUNE te maken. Deze film speelt zich af in een woestijnlandschap en daarom zijn er ook een soort golven in de poster terug te zien. Dit zijn duinen (dunes). Elke duin heeft een verschillende kleur letters. In het midden is de neutrale zon te zien. Hierin heb ik expres geen letters geplaats, omdat ik wel wilde dat er nog een leeg stukje over was. Het is namelijk belangrijk een beetje witte of lege ruimte over te houden, want anders wordt zo’n poster echt veel te druk.

Om aan te geven wat deze mensen hebben gedaan voor de film, heb ik dit in hetzelfde lettertype, maar dan met hoofdletters en dikgedrukt aangeven.

Hieronder is het eindresultaat te zien.