Kristalpracht

In de periode dat we thuis zitten wegens het corona-virus, hebben we voor wetenschap de opdracht gekregen om zelf zout kristallen te ‘kweken’. Eerst moesten we een filmpje bekijken over hoe het moest, daarna mochten we zelf aan de slag. Ik vroeg direct aan mijn moeder of we keukenzout hadden, maar zij zei dat we nog maar een klein beetje hadden, dat zou niet genoeg zijn voor deze opdracht. Ik vroeg aan mijn vader of hij nog zout op zijn kantoor had, maar dat was zeezout en ik kon nergens vinden of dat goed werkte. Het waren ook vrij grote korrels die ik eerst moest fijnstampen. Ik vond zeezout niet het perfecte zout voor deze opdracht, dus zocht ik op internet naar betere zoutsoorten voor dit experiment. Ik kwam uit op aluin, dat is een zoutsoort waar vaak kristallen mee worden gemaakt. Toen mijn moeder het had besteld, had de website gezegd dat het dezelfde week nog zou aankomen (we hadden het dinsdag 7 april besteld). Echter kwam het pas 14 april aan, daardoor kon ik toen pas beginnen. Later kreeg ik een berichtje van mijn leraar, meneer Steenbergen, dat zeezout ook goed was. We hadden het aluin al besteld, dus het zou zonde zijn als we het nu met zeezout zouden doen.

Nu het aluin is aangekomen heb ik het experiment gelijk uitgevoerd. Hieronder staan de resultaten van de eerste dag (direct na het maken). In één glas hebben we gewoon water gedaan en in het andere glas limonade met water.

Dit zijn mijn kristallen na een week. Bij de eerste zie je dat het meer sliertjes zijn, terwijl het bij de ander juist allemaal losse stukjes zijn.