PO NL in 2040 (Aardrijkskunde)

Hoofdstuk 3, waar we nu mee bezig zijn bij Aardrijkskunde, gaat over Nederland. We leren bijvoorbeeld over de leefbaarheid en de bereikbaarheid van ons land. Naast een toets die er over dit hoofdstuk komt, maken we ook een PO die gerelateerd is aan dit hoofdstuk. In dit bestand staat mijn uitwerking van de PO.

De opdracht is om een toekomstgericht ontwerp te maken voor Nederland. Tijdens dit project hebben we verschillende trends onderzocht. Daarna hebben we een scenario uitgekozen. Ik heb voor het scenario ‘groen en spreiding’ gekozen, omdat ik het interessant vond om een manier te vinden om de bevolking niet alleen maar te concentreren in grote steden, maar juist verspreid over heel het land. En ik heb voor groen gekozen, omdat ik het heel erg interessant vind om een plan te maken voor Nederland, met toepassing van duurzame materialen en energie.

De eerste opdracht bestaat uit een aantal onderdelen: de visie, de beschrijving van trends, de kaart en de collage.
De tweede opdracht is een argumentatie over het meest gewenste en het meest waarschijnlijke scenario.

Visie

Voor deze toekomstvisie vond ik het belangrijk dat ik een duidelijk idee had van wat ik wilde en niet random de bevolking over Nederland verspreiden. Nadat ik wat had gebrainstormd en naar het verleden van Nederland te hebben gekeken, wist ik wat mijn plan was. We gaan de terpen herintroduceren!

Honderden jaren geleden begonnen mensen met terpen aanleggen. De functie hiervan was dat zij en hun huis beschermd werden tegen hoog water dat af en toe kon voorkomen. Vooral in Friesland en Groningen zijn er veel terpen gebouwd.

Mijn idee is om terpen aan te leggen over heel Nederland, vooral in de gebieden die onder het zeeniveau liggen en de gebieden die daar maar weinig boven liggen. Zo zal u op mijn kaart meer terpen zien aan de westkust en in het noorden.

Deze terpen zijn helemaal zelfvoorzienend. In het midden van deze terpen zijn iets grotere steden waarin bijvoorbeeld winkelcentra te vinden zijn. Daaromheen liggen wat kleinere wijken en landbouwgebieden.

Door de terpen aan te leggen hoeven we minder ‘te vechten’ tegen het water zoals we nu doen. Rivieren krijgen de mogelijkheid om uit hun oevers te treden, door zogenaamde overstromingsgebieden zonder bebouwing. Verder zullen er tussen de terpen meer rivieren aangelegd worden. Maar de zee krijgt ook meer ruimte. Zo zal Zeeland onderwater lopen. Om het gebied toch nuttig te maken, plaatsen we daar drijvende steden.
Op een gegeven moment zouden we er ook voor kunnen kiezen om meer delen van het land onder te laten lopen, omdat we nu veilig zijn door de terpen.

Trends

Onder dit kopje beschrijf ik de huidige ontwikkelingen (trends). Ik vertel bij elk onderdeel welke aspecten ik belangrijk vind bij dit scenario en waarom.

Bevolking

  • Spreiding
    De bevolking is verspreid over heel Nederland. Deze steden en wijken zijn op een natuurvriendelijke manier gebouwd met biobased materialen zoals CLT (Cross-Laminated Timber). Er blijven wel grote steden zoals Rotterdam, maar die worden niet meer uitgebreid. Als een gebouw gesloopt moet worden, komt er op die plek in plaats van woningen bijvoorbeeld een park of een mooi museum.
  • Diversiteit in bevolking
    Het is belangrijk dat verschillende culturen en soorten mensen met elkaar in contact komen. Dit scenario zorgt daarvoor, omdat mensen in deze kleinere gemeenschappen elkaar nodig hebben om hun wijk te onderhouden.

Economie

  • Werken
    Het werken zal voor het grootste deel in de iets grotere steden plaatsvinden. Ook zal er de mogelijkheid zijn om thuis te werken, aangezien veel mensen tijdens de corona-lockdowns hebben ontdekt dat het ook zo kan.
  • Winkelen
    De grote winkelcentra zullen in de grotere steden en wijken zijn. Omdat er veel van dit soort ‘middelpunten’ zijn, is een winkelcentrum nooit ver weg. Ook het online winkelen zal enorm groeien.
  • Deeleconomie
    Er zullen veel vervoersmiddelen worden gedeeld. Het is namelijk veel beter om bijvoorbeeld scooters en auto’s te delen dan dat iedereen een eigen heeft.
    Met het delen wordt voorkomen dat ze voor het grootste deel van de dag ongebruikt worden en er hoeven er minder geproduceerd te worden. De deelauto’s ontwikkelen zich uiteindelijk tot autonome taxi’s.
    Ook kunnen er producten zoals computers gedeeld worden.
  • Voedselvoorziening
    Voedsel wordt in of rondom de wijken verbouwd. Het is belangrijk dat de wijken voor het grootste deel zelfvoorzienend zijn op dit gebied. Zo is er minder transport nodig en zal er dus onder andere minder onnodige uitstoot van uitlaatgassen zijn. Er zal bij de landbouw ook gebruik worden gemaakt van autonome tractors en drones die het land bewerken met nauwelijks hulp van mensen.

Milieu

  • Water
    Het idee is om Zeeland zijn naam eer aan te laten doen. Deze provincie zal in mijn variant van dit scenario onder water lopen. Na onderzoek te hebben gedaan, kwam ik erachter dat hier in verhouding weinig landbouw plaatsvindt en ook maar enkele steden zijn. Als dit goed uitpakt, zouden er ook delen van bijvoorbeeld Noord-Groningen en van Noord-Holland onder water kunnen. Op deze manier geven we het water de ruimte, in plaats van er alleen maar tegen te vechten door dijken te bouwen.
    In deze ondergelopen delen kunnen we drijvende wijken maken die geheel zelfvoorzienend zijn. Zo kan er voedsel worden verbouwd of energie opgewekt worden door de kracht van het water.

  • Ook zullen er veel meer rivieren door Nederland heen stromen. Deze rivieren worden aangelegd door de mens en zijn aftakkingen van grotere rivieren.
    De grotere rivieren krijgen de ruimte, zodat ze buiten hun oevers kunnen treden als dat nodig is. Er zal direct naast de rivieren veel minder gebouwd worden en veel meer aan landbouw gedaan worden. De vruchtbare slib die de rivieren zouden kunnen achterlaten is goed voor het verbouwen van gewassen. Het zou dus net zo kunnen werken als in Egypte, waar de Nijl overstroomt en zorgt voor vruchtbare grond.
  • Duurzame energie
    Het is ook erg belangrijk dat we energie op een duurzame manier opwekken. Zo kunnen er bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens geplaatst worden. Langs snelwegen zou een goede plek voor zonnepanelen zijn. Er zullen ook windmolens ontwikkeld worden die stiller zijn, zodat mensen er minder last van hebben.
    Ook kunnen we geothermie gebruiken om op een goede manier onze huizen te verwarmen.
  • Vervuiling
    Het is belangrijk dat er zo min mogelijk vervuiling is. Door de steden en wijken zelfvoorzienend te maken, is er minder transport nodig, dus minder uitstoot. Een andere manier waarop de vervuiling zo veel mogelijk gereduceerd moet worden, is door simpelweg zo veel mogelijk producten te recyclen.
    Er moet nog heel veel onderzoek gedaan worden naar hoe we dit probleem het beste kunnen aanpakken, maar er zullen in de loop der jaren steeds meer oplossingen komen.

Technologie

  • Smart cities
    Het slimmer maken van de steden en wijken is belangrijk voor de toekomst. Het gaat bijvoorbeeld om energie slim op te wekken, maar ook over slimme gebouwen en huizen en over het slim omgaan met afval.
  • Drones
    Drones zullen ook een grote rol gaan spelen in het dagelijks leven. Zo kunnen ze gebruikt worden voor de landbouw, maar ook voor vervoer en de transport van goederen.

Vervoer

  • Autogebruik
    Auto’s zullen helemaal autonoom worden en niemand heeft meer privébezit van deze auto’s. Doordat ze autonoom worden, zijn er veel minder ongelukken.
  • Andere vervoermiddelen
    Fietsen zullen binnen de wijken en steden gebruikt worden. Om een grotere afstand af te leggen, zullen auto’s, hyperloops of vliegende taxi’s gebruikt worden. Andere vormen van het OV zullen er niet meer zijn.
  • Distributie
    Voor de distributie worden vrachtwagens en drones gebruikt. Elon Musk heeft zijn idee hiervoor al uitgewerkt.

Vrije tijd

  • Cultuur
    Door de diversiteit in de bevolking leren mensen de verschillende soorten culturen kennen. Door lessen te geven over cultuur leren ook kinderen hoe belangrijk het is om de cultuur van iemand te respecteren.
  • Sport
    Sport is ook erg belangrijk. Sportclubs zullen meer geld krijgen van de overheid, waardoor het goedkoper zal worden om lid te zijn van zo’n club. Ook zullen er op de plekken waar gebouwen gesloopt worden, sportvelden aangelegd worden.
  • Recreatie
    Er zullen ook veel nieuwe recreatiemogelijkheden komen. Zo zullen er bijvoorbeeld veel nieuwe parken en natuurgebieden komen. Deze parken zouden net als de sportvelden ook op de plaats Ook zullen er musea komen over belangrijke Nederlandse onderwerpen, zoals de werking van de delta of over de Rotterdamse haven.

Onderwijs

  • Oude schoolgebouwen zullen gerenoveerd of helemaal opnieuw gebouwd worden. De lestijden worden soepeler: je mag zelf indelen wanneer jij denkt een les nodig te hebben, mits de cijfers die je haalt wel goed zijn.

Natuur

  • Duurzaamheid
    Om de natuur te beschermen moeten we meer duurzame materialen gebruiken om te bouwen en te consumeren. We zullen selectief moeten zijn over welke materialen noodzakelijk zijn om uit de natuur of grond te halen. Ook is het belangrijk dat als we bijvoorbeeld grondstoffen naar boven halen, dat er dan wel een circulair product mee gemaakt wordt.
  • Diversiteit
    Diversiteit in de natuur is zowel belangrijk voor het ecosysteem als voor de mens. Voor het ecosysteem lijkt me het vrij duidelijk dat het beter is om meer variatie te hebben in de verschillende planten en dieren. Alle typen planten en soorten dieren hebben hun eigen nut om het ecosysteem gezond te houden. Maar voor het plezier van de mens is het ook belangrijk. Het is veel leuker om door een divers bos te lopen bijvoorbeeld dan door een bos met alleen maar dezelfde soort bomen.

Wonen

Het wonen is in deze opdracht een groot en belangrijk onderdeel. In dit scenario komen er veel verschillende soorten natuurlijke wijken. De leefbaarheid en de duurzaamheid spelen een grote rol in deze wijken.
De huidige grote steden worden niet meer uitgebreid, maar er worden juist in de gebieden daaromheen wijken gebouwd. Er zullen steden bij komen, maar die zullen veel kleiner zijn dan de huidige steden in de Randstad bijvoorbeeld. Zo zullen juist veel kleine steden met daaromheen wijken ontstaan.
Ik zou graag veel woningen in de natuur hebben. Er worden veel bossen aangeplant waarin deze woningen komen te staan. Het hoeft dus niet allemaal in bestaande bossen.
Hieronder staan een paar voorbeelden van deze speciale wijken die rekening houden met de natuur die ik mooi vind.

Industrie

De industrie nu is erg vervuilend. Dit moeten we ook oplossen, omdat de industrie indirect toch een grote rol speelt in het dagelijks leven van elk mens. Door de industrie schoner te maken, hebben mensen er minder last van en is het beter voor de omgeving.

Kaart

Collage

Als laatste onderdeel van de eerste opdracht moesten we een collage maken. Ik heb ervoor gekozen om de schoolomgeving te photoshoppen en hierin mijn ideeën voor de stad zichtbaar te maken. Hieronder staat het eindresultaat en daaronder ook de blanco foto.


Hieronder staat het tweede deel van de PO.

Gewenste scenario

Ik vind het meest gewenste scenario groen en concentratie. Hieronder ga ik een paar argumenten geven voor deze mening.

Voordelen concentratie

  • Door steden te concentreren, is de afstand tot de voorzieningen kleiner. Dit komt door de grote hoeveelheid voorzieningen in en rond een stad.
  • Door de steden te concentreren is er ook minder woon-werkverkeer. Veel mensen die in de stad wonen, zullen daar ook werken. Het forensisme zal dus afnemen.
  • Door de steden te concentreren, zullen de landbouw en de natuur ook meer ruimte krijgen. Er kunnen onder andere meer natuurgebieden komen.

  • Voordelen groen
  • Een duidelijk voordeel van groen is dat het goed is voor het milieu. Zo is er in dit scenario bijvoorbeeld minder uitstoot, zijn er duurzame materialen gebruikt en wordt er duurzame energie opgewekt.
  • Groene steden zijn ook beter voor de gezondheid. In een schone stad wonen is gezonder dan in een stad wonen waar veel vervuiling is door bijvoorbeeld auto’s.
  • Een ander voordeel is dat het er mooi en bijzonder uitziet. Dit kan migranten en toeristen aantrekken.
  • Groen is ook goed voor de biodiversiteit. Als er meer planten en diersoorten komen, zullen er vanzelf bijvoorbeeld andere soorten vogels en insecten op af komen.
  • Groen heeft een positief effect op de hittestress. Veel groen in steden zorgt ook voor verkoeling.

Nadelen andere scenario’s

Nadelen groei

  • Groei kan zorgen voor overbevolking. Er moeten dan heel veel huizen gebouwd worden en ook zal het heel druk worden in steden.
  • Door de groei zal er ook meer consumptie zijn. Zowel in de vorm van voedsel als in de vorm van producten, zoals telefoons.
  • Als de bevolking en de welvaart blijft groeien, is er uiteindelijk weinig plek voor de natuur. Er zullen dan ook veel meer industrieterreinen komen ten koste van de natuur.
  • Groei heeft ook een slechte invloed op het milieu. Er wordt alleen gedacht aan hoe de welvaart vergroot kan worden en hoe er meer geld te verdienen valt. Ze denken hierbij niet aan de impact die deze veranderingen kunnen hebben op het milieu.

Nadelen spreiding

  • De afstand tot de voorzieningen is groter dan wanneer steden geconcentreerd worden. Dit leidt tot meer verkeer.
  • Ook het woon-werkverkeer zal dan toenemen. Want er wonen dan veel mensen buiten de steden en dus zal er meer gereisd moeten worden van en naar de steden.
  • Door de spreiding kunnen natuurgebieden worden aangetast, omdat er dan redelijk dicht in de buurt huizen en voorzieningen worden gebouwd.

Waarschijnlijkste scenario

Ik denk dat het meest waarschijnlijke scenario groei en concentratie is.

Redenen voor groei

  • De eerste reden dat ik denk dat dit het meest waarschijnlijke scenario is, heeft te maken met de politiek. Ik denk dat de huidige minister president Rutte het het belangrijkste vindt om te zorgen dat het goed gaat met de economie en welvaart in Nederland. Hij heeft zelfs uitspraken gedaan over dat het klimaat moet wachten tot na de corona-periode. Dit laat duidelijk zien hoe belangrijk hij het vindt. Er zijn wel partijen in de regering die willen verduurzamen, maar er lijken niet echt grote plannen te zijn.
  • De wereldbevolking groeit al jaren gestaag door. Dus het is heel waarschijnlijk dat deze groei doorzet.
  • Mensen kiezen helaas nog steeds in eerste instantie voor hun eigen plezier en niet voor de planeet. Dus ze zullen blijven kopen en blijven uitstoten en grondstoffen blijven gebruiken. Welvaart staat nog voor veel mensen op de eerste plaats. Dus waarschijnlijk zet dit nog even door.

Redenen voor concentratie

  • Mensen zijn gezelschapsdieren. Ze zoeken elkaar graag op en wonen graag bij elkaar in de buurt. Voor gezelligheid, maar ook voor veiligheid.
  • Mensen houden van prikkels die ze vinden in de voorzieningen die steden bieden, zoals bijvoorbeeld bioscopen, cafés, discotheken en restaurants. Waarschijnlijk zullen veel mensen zich blijven concentreren in de steden.
  • De stad biedt veel werkgelegenheid. Als mensen ook veel in de steden wonen, heeft dit een gunstig effect op de hoeveelheid woon-werkverkeer.
  • Als mensen en voorzieningen zich concentreren in de steden, dan blijft er buiten de steden veel ruimte vrij. De natuur kan hier haar gang gaan, wat weer allerlei andere positieve gevolgen heeft.

Redenen voor andere scenario’s

Zoals ik net ook al zei denk ik niet dat het huidige kabinet gaat zorgen voor een groener land. Ook denk ik dat er niet meer spreiding komt, omdat we nu al heel grote steden hebben. De stap is te groot om meer te gaan spreiden en ik denk dat de overheid ook liever investeert in de steden.