Lamp

Bij de volgende opdracht voor crea mocht je eigenlijk kiezen uit twee dingen die je kon maken: een walltrophy of een designlamp.

Ik heb gekozen om een designlamp te maken, omdat mij deze opdracht leuker leek en omdat ik het ook leuk vond om weer iets te doen met elektriciteit.

Deze opdracht bestaat uit twee onderzoeken en een hoofdopdracht. Deze onderdelen zijn duidelijk aangegeven.


VOORONDERZOEK

Bij het onderzoek ga ik afbeeldingen van technieken en materialen die ik interessant vind zoeken. Deze staan hieronder.

Technieken

Glasblazen is een techniek waar lampen mee gemaakt kunnen worden. Hierbij blaas je lucht in een verwarmd glas waardoor het vervormd. Je kunt hiermee dus strakke vormen uit een mal maken of gewoon zonder.

Lasersnijden is een techniek die wij op school ook kennen. De laser snijdt uit een stuk hout of ander materiaal een bepaalde vorm. Deze losse 2D-onderdelen kun je dan na het uitsnijden in elkaar zetten en dan heb je een moderne lamp.

Lassen wordt gebruikt om staal aan elkaar vast te maken. Het is net zoals solderen, maar dan in het groot. Dit is een techniek die veel wordt gebruikt bij het maken van lampen.

Bakken is een techniek die wat minder vaak voor lampen wordt gebruikt. Hierbij wordt een vorm gekleid waarna deze vorm in de oven gaat. Hierin wordt de lamp hard.

Hergebruiken van materialen is een techniek die steeds populairder wordt. De materialen worden gerecycled en kunnen dus voor iets nieuws gebruikt worden. Deze lamp hieronder is bijvoorbeeld van oud papier gemaakt.

Vouwen is een techniek die vooral bij papieren lampen wordt gebruikt. Hierbij vouw je het papier zo, dat de lamp stevig is en dat het er mooi uitziet.

Weven is techniek van lampen maken met touw. Deze techniek zie je vaak terug in landelijke huizen, maar er komen tegenwoordig ook veel moderne varianten voor, zoals deze hier beneden.

Materialen

Kurk is een materiaal dat wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Dit is een erg duurzaam materiaal, want omdat kurk gemaakt wordt van de schors van een boom, kan de boom gewoon verder leven. Sterker nog, de boom leeft langer als je de boom schilt, en dus neemt ie ook meer CO2 op. Dus de kurkproductie is goed voor het milieu.

Hout is één van de meest gebruikte materialen voor lampen. Dit materiaalwordt met verschillende technieken bewerkt, bijvoorbeeld met lasersnijden.

Glas is een modern materiaal voor de buitenkant van een lamp. Hieronder ziet u een voorbeeld.

Steen wordt iets minder gebruikt voor lampen dan de andere materialen. Maar ik vind wel dat er hele mooie lampen van steen zijn.

Staal is een industrieel materiaal. Deze inrichtingsstijl is heel populair en daarom zijn er heel veel verschillende soorten stalen lampen.

Kunststof is een materiaal dat makkelijk te vormen is en daarom voor veel verschillende dingen wordt gebruikt. Het duurt echter wel heel lang voordat het biologisch afbreekt en dus is het slecht voor het milieu als het niet gerecycled wordt.

Papier vind ik een heel interessant materiaal. Het is heel dun, maar als je het op een slimme manier vouwt of veel lagen op elkaar plakt, dan is het heel erg sterk.

Karton bestaat eigenlijk uit laagjes papier. Doordat deze laagjes zo’n kenmerkende textuur hebben, kun je er ook unieke lampen mee maken.

Touw wordt vaak gebruikt om over een ander materiaal heen te spannen, maar een lamp kan ook uit alleen touw bestaan.

Hergebruikte materialen zijn materialen die al een keer eerder zijn gebruikt. Het kan ook betekenen dat je een oud voorwerp gebruikt voor iets nieuws.

Beton is ook een bekend materiaal. Beton wordt net als staal vaak gebruikt in industriële huizen.

Al deze foto’s hierboven zijn voorbeelden van materialen en technieken, maar dit is ook mijn inspiratie. Ik heb expres lampen gezocht die mij aanspraken.


ONTWERPPROCES

Na dit vooronderzoek was het tijd om mijn eigen lamp te gaan maken. Het was een ontwerpproces waarin de lamp de hele tijd veranderde. Hieronder vertel ik over dit ontwerpproces en laat ik alle stappen zien.

Eerst begon ik met bedenken wat voor soort lamp ik wilde maken. Ik wilde dat het naast een lamp ook nog een andere functie had, bijvoorbeeld om sleutels te op een vaste plek te houden. Ik wilde eerst een sleutelhouder met een ledstrip erin maken, maar ik heb toch gekozen om iets anders te maken omdat ik vond dat het dan teveel ging lijken op het origineel, namelijk deze sleutelhouder:

Ik dacht dat het beter was als ik een boekenplank zou maken, omdat het dan niet meer op de sleutelhouder lijkt. Ik begon met schetsen (schetsen staan hieronder) maar ik vond ze eigenlijk allemaal erg saai er uitzien.

Toen ging ik een beetje brainstormen en liet ik het idee om een lamp ook nog een andere functie te laten hebben, los. Hieronder staan enkele ideeën met een kleine beschrijving.

Uiteindelijk heb ik het idee gekozen om een lamp met een prop te maken. Deze prop bestaat uit schetspapier. Ik had de lamp gemaakt, maar hij viel een beetje tegen. Hij lag namelijk gewoon op het oppervlak en het zag er een beetje saai uit. Hieronder ziet u foto’s van de lamp en een technische tekening die ik tussendoor had gemaakt.

Toen ik dacht dat ik klaar was, keek ik nog een keer naar de lamp en ik vond deze eigenlijk iets te simpel. Ik bedacht toen nog een constructie waardoor de lamp los van de tafel kwam. Ik heb een steen gebruikt om massa te creeëren zodat ie stabiel genoeg staat. Ik heb stevig ijzerdraad gebruikt om de lamp te laten “zweven”. Dit ijzerdraad was om de lamp heen gedraaid.

Maar toen moest ik nog iets bedenken waardoor de prop aan de lamp vast bleef zitten. Hiervoor heb ik een elastiekje gebruikt en die om de lamp heen te klemt met een stuk papier ertussen. Daarna heb ik het overige papier omhoog gevouwen en kwam ik uiteindelijk bij deze definitieve vorm. Hieronder staat meer informatie over de definitieve lamp.


DEFINITIEVE LAMP

Na dit lange ontwerpproces met veel veranderingen ben ik uiteindelijk tot een lamp gekomen die ik heel mooi vind. Daarnaast is hij super origineel en zijn er weinig matieralen voor nodig. Mensen zouden deze lamp dus ook zelf thuis kunnen maken, omdat de materialen die ervoor nodig zijn, vrij basic zijn: steen, elastiekje, ijzerdraad, schetspapier en een fitting met lamp.

Toen de lamp af was, merkte ik dat je er best veel dingen in kan zien. Hieronder staat een lijstje van wat je erin zou kunnen zien. Natuurlijk zijn er nog meer dingen die iemand in deze lamp kan zien, maar dit zijn wat voorbeelden.

  • Een bloem, een bloem die groeit uit de (droge) aarde
  • De zware, donkere steen tegen het lichte (zowel in gewicht als kleur) schetspapier
  • De relatie tussen lucht (prop) en aarde (steen)
  • De twee voorwerpen lijken, op elkaar in vorm, maar zijn verschillend op alle andere vlakken; ze houden elkaar in evenwicht
  • De bloem vindt ondanks alle omstandigheden, zoals aardbevingen bijvoorbeeld, toch zijn balans weer (als je de lamp schudt, veert de prop mee, maar hij komt altijd op precies dezelfde plek terug als ervoor)
  • De lamp is een soort yin en yang