Appartementencomplex

Vooropdracht

Als laatste opdracht van de eerste periode moeten we een appartementencomplex gaan maken in Sketchup.
We krijgen nog de volledige uitleg, maar eerst moesten we een kleine analyse van een gebouw maken waarvan we ook een foto moesten maken. Ik heb gekozen voor het STC college op de Lloydstraat. Ik heb het gebouw gekozen, omdat het niet een heel normaal gebouw is, maar wel een hele coole. Hieronder staan de foto, de vragen en de antwoorden. De foto hieronder heb ik gemaakt vanuit de watertaxi op weg naar huis.

  1. Wat zie je: wat is de grondvorm van het gebouw?
    Het gebouw bestaat uit de eenvoudige doosvorm gemixt met driehoeken. Hierbij steekt er een driehoek uit aan de zijkant van het gebouw, waar de collegezaal zit.
  2. Wat zie je: welke materialen vallen op?
    – Gekleurd aluminium
    – Licht gekleurd glas
    – Wit beton (zuilen bij entree)
  3. Wat zie je: valt de entree van het gebouw op?
    De entree van het gebouw is niet heel opvallend, omdat het verwerkt is in de zijkant onder de zijlenrij. Toch is het wel duidelijk waar de entree ongeveer zit, omdat er een verbijzondering in de gevel zit, door middel van een soort colonnade. Ook ligt de gevel bij de ingang terug, waardoor er een soort tussenzone tussen buiten en binnen ontstaat. Het is wel buiten, maar beschermt tegen de zon en regen. Dit wordt een galerij genoemd. Hierdoor stap je niet meteen in de regen als het slecht weer is. Ook wordt het nu veel gebruikt door rokers, al zou dat niet helemaal de bedoeling van de architect zijn geweest.
  4. Wat zie je: wat valt op aan de constructie?
    De skeletbouw is verborgen achter een gordijnwand, wat ervoor zorgt dat je je de stalen en betonnen constructie niet ziet en daardoor lijdt de constructie niet af van de sculpturale vorm. De constructie is verborgen met het aluminium plaatwerk aan de buitenkant. Overigens is de constructie wel spectaculair, omdat de collegezaal die ik eerder benoemd heb ver uit kraagt.
  5. Betekenis: welke associaties roept het gebouw op?
    Ik vind dat het gebouw bestaat uit pure, abstracte architectuur, omdat het niet heel normaal is om deze materialen en de combinaties met de vormen te gebruiken.

Het tweede deel van de vooropdracht bestaat uit het maken van een beeldbank met gebouwen die jij vet vindt. Ik heb vooral moderne en een beetje gekke gebouwen gekozen, omdat ik dat ook wil toepassen in mijn gebouw. Hieronder staan de foto’s met naam erbij.

Voor de vooropdracht moest ik ook schetsen maken voor mijn gebouw. Deze staan hieronder.
Ik heb gekozen om een toren te ontwerpen, omdat mij dat meer aansprak.


Hoofdopdracht

Nadat ik de schetsen had gemaakt, begon ik in Sketchup.
De hoofdopdracht verdeel ik in verschillende onderwerpen:

  • Conceptshema
  • Sketchup model
  • Gevel
  • Binnenkant
  • Omgeving
  • Maquette

Conceptschema

Ik heb dit conceptschema gemaakt, omdat het gelijk een goed beeld geeft van hoe de toren eruit ziet. Ook zie je gelijk hoe de vorm tot stand is gekomen. Ik heb hiervoor Sketchup en Photoshop gebruikt.

Sketchup model

Hierboven ziet u foto’s van de toren die ik heb ontworpen. Ik leg in de volgende kopjes meer uit over het uiterlijk van het gebouw.

Gevel
In dit kopje vertel ik over de verschillende kenmerken van de gevel.

Ramen
Doordat alle ramen precies dezelfde afmetingen hebben, geeft het een heel modern uiterlijk. Voor de hoekramen heb ik een speciale versie gemaakt. Hierdoor lijkt het net alsof het patroon van de ramen gewoon doorloopt.
Ook heb ik deuren gemaakt met dezelfde afmetingen. Deze vallen hierdoor niet op. De deuren zitten bijvoorbeeld bij de balkons.
Ik heb ook geëxperimenteerd met ronde ramen op de hoeken van de toren. Maar ik vond het er niet mooi uitzien, dus ben ik gebleven bij de normale hoeken.

Balkons
Aan de toren is te zien dat er veel groene balkons zijn. Door de verschillende vormen van de balkons, kunnen er ook verschillende soorten en maten bomen groeien. Ook zijn er bij de meeste balkons hoogteverschillen in de vorm van kleine heuveltjes, zodat bomen meer ruimte voor hun wortels hebben.
Ik heb gekozen voor een glazen balustrade, omdat het dan zo min mogelijk opvalt. Ik heb ook geprobeerd om het hekwerk in hetzelfde patroon van de ramen te doen, maar dat was niet zo mooi, dus heb ik voor de andere gekozen.

Uitgeschoven delen
In de gevel van de toren zijn veel dingen in- en uitgeschoven. Dit heb ik niet alleen gedaan omdat het er mooi uitziet, maar ook omdat er hierdoor verschillen in de etages worden gemaakt. Zo is het nergens hetzelfde en maakt het elke verdieping speciaal. Zo heb je bijvoorbeeld een soort serre bij het balkon of bijvoorbeeld een inham in de hoek.

Klimmuur
Op de zijgevel van het gebouw zit ook een klimmuur. Hiermee kan je op een spannende manier van de grond naar het dakterras of andersom. Ik heb gekozen om gekleurde klimgrepen te maken, omdat het dan nog meer opvalt tegen de gevel. Ook heb ik stukken klimmuur onder een hoek gemaakt. Zo zijn er stukken waar je schuin omhoog klimt.
Op de plekken waar een stuk van de klimmuur zit, zijn de ramen weggelaten. Hierdoor is het mooi afgewerkt en ziet het er vanbinnen niet gek uit.

Dakterras
Op het dak van mijn toren heb ik een dakterras gemaakt. Hier kunnen alle mensen die in de toren wonen gewoon komen met de lift. Hiervoor staat er een speciaal huisje bovenop het dak, met hetzelfde patroon als de ramen op de gevel.
Op het dakterras kan je relaxen tussen de bomen en planten.
Op het dakterras is ook het einde van de klimmuur. Hiervoor is een special stuk glazen balustrade. Dit kan je namelijk uitschuiven als er iemand vanaf de klimmuur op het dakterras wil. Daarna wordt kan het weer dichtgeschoven worden.

Binnenkant
In dit kopje vertel in over de verschillende dingen die ik heb gedaan aan de binnenkant van het gebouw.

Lift
Een beetje aan de achterkant van het gebouw zit de liftkoker. Hiermee kunnen de bewoners van de toren snel naar hun verdieping toe. Ook is er ruimte voor een trappenhuis. Dit is vanzelfsprekend in een toren wegens brandveiligheid.
Het trappenhuis en de lift komen uit in een ruimte. Door deze ruimte kunnen de bewoners hun appartement in.

Ingang
Als je het gebouw via de hoofdingang binnenkomt, kom je in een lobby. In deze lobby valt gelijk iets op, er zijn bomen die door een verdieping gaan. Hier zouden bijvoorbeeld stoelen of bankjes kunnen staan.
Ik heb expres de liftkoker groen gemaakt, omdat het hierdoor echt een groene lobby wordt.

Indeling van de appartementen
Ik heb in de toren verschillende kamerindelingen ontworpen. Dat ik dit moest doen, heeft te maken met de verschillende dieptes van elk appartement.
Ik heb ook een paar meubels toegevoegd om het een bewoond gevoel te geven. Ik kon helaas niet meer meubels toevoegen, omdat mijn computer hierdoor erg traag werd.

Omgeving
In dit kopje vertel ik over de omgeving van de toren.

Kade
Als je naar de omgeving van het gebouw kijkt, zie dat er water aan de voor en zijkant is. Dit komt omdat de toren op een kade staat. Ik heb dit gemaakt, omdat ik zelf ook aan een kade woon en ik vond het goed bij het gebouw passen.

Park
Om het gebouw heen heb ik een parkje gemaakt. Hierin kunnen mensen wandelen en chillen vlak bij de toren. Je gaat ook de toren in via het park. Er zijn net zoals op de balkons heuvels te zien met planten, dit heb ik gedaan, omdat het dan iets natuurlijker lijkt.
In het park zijn speciale bankjes die overlopen in het patroon van de tegels. De tegels lopen overal in het park dezelfde richting op.
Het park is opgebouwd uit één grote cirkel met daaraan kleinere rechthoeken en vierkanten. Zo is het echt een uniek park.

Watertaxi
Er is ook een watertaxi opstapplaats bij de toren. Je kan door het park ernaartoe lopen. Ik heb geprobeerd om een heel ander watertaxi stationnetje te maken dan bij Hotel New York, omdat dit beter past bij de vormen van het gebouw. Ik heb ook alle ramen geel gemaakt, zodat het nog duidelijker is dat het voor watertaxi’s is.
Er is ook een plek waar watertaxi’s gerepareerd kunnen worden.

Parkeerplaats
Ik denk dat de parkeerplaats hetgeen is waar ik het meest trots op ben van de omgeving van het gebouw.
De gasten kunnen op de gastenparkeerplaats parkeren. De bewoners van de toren kunnen hun auto in de parkeergarage parkeren. Je rijdt dan door een tunneltje die je een etage lager brengt. Je kunt vanaf hier gelijk door naar de lift in het gebouw, zonder eerst nog terug naar buiten te gaan.
Als iemand met de fiets komt, kan hij de fiets bij de fietsenstalling parkeren.
Ook heb ik een stukje van de weg en het fietspad naar de toren gemaakt.

Maquette
Als allerlaatste onderdeel van deze opdracht heb ik een 3D-print gemaakt van mijn toren. Ik heb eerst het model versimpeld met alleen de basisvormen (zonder de hekjes, ramen, bomen etc.). Toen heb ik het laten 3D-printen.
Ik vond het heel leuk om te zien hoe mijn gebouw er in maquettevorm uitzag.

Dit was de opdracht van het appartementencomplex. Ik vond deze opdracht super leuk, en daarom heb ik er ook wat meer tijd in gestoken dan alleen de lessen.
Bij deze opdracht heb ik onder andere geleerd hoe je een analyse van een gebouw moet maken, ik heb veel nieuwe technieken in Sketchup geleerd en ik weet nu hoe je een gebouw moet voorbereiden voor het 3D-printen.