Sulawesi

Community place in het Lloydkwartier

CONTEXT

De locatie ligt vlak bij mijn huis op een centrale plek in het Lloydkwartier. In de buurt staan heel veel woningen en dat zullen er in de toekomst nog veel meer worden door de vele nieuwbouw projecten die opgeleverd zullen worden. Daarnaast staan er in de buurt vier scholen en ligt er tegenwoordig een Slaapschip in de Schiehaven. Bovendien is het Lloydkwartier heel erg goed bereikbaar.

IDEE

Het is zonde dat er niks wordt gedaan op zo’n centrale plek. Het grasveld is zelfs een beetje verwaarloosd. Mijn idee is om een community place op deze locatie te maken en dus echt iets terug te geven aan de bewoners. Zo’n community place bestaat uit een grote gezamenlijke buitenruimte en meerdere voorzieningen zoals een restaurant of een winkeltje. Dit moet wel allemaal duurzaam gebeuren. Het gebouw moet bijvoorbeeld uit duurzame materialen bestaan en er moet rekening gehouden worden met de duurzaamheid bij de bouw.

SCHETSEN

Dit zijn de schetsen voor dit project. De voorkeur lag al vrij snel bij meerdere aparte gebouwen voor de verschillende voorzieningen. De uitgewerkte schets laat goed zien dat de binnenplaats erg toegankelijk is.

ONTWERP

Dit concept schema laat goed zien hoe het gebouw tot stand is gekomen. Vanaf de buitenkant zijn de voorzieningen begaanbaar en de binnenkant is het collectieve deel.

TEKENINGEN

RENDERS

DUURZAAMHEID

Materialen
Voor de constructie van een gebouw is een sterk materiaal nodig. Beton wordt vaak gebruikt voor de constructie. Het nadeel van beton is dat het niet duurzaam is.
Hout is hiervoor een goed alternatief. Hout is duurzaam, omdat het hernieuwbaar is en omdat het CO2 vasthoudt. Er komt daarnaast relatief weinig CO2 vrij bij de productie van houten onderdelen. CLT (cross-laminated timber) is opgebouwd uit kruislings verlijmde houten lamellen. Door deze manier van verlijmen wordt het hout erg sterk en stijf. Dit is een ideaal materiaal voor de constructie van een gebouw.

Ook andere plantaardige materialen zijn goed bruikbaar voor de bouw, bijvoorbeeld voor isolatie of gevelbekleding. Voorbeelden van plantaardig isolatiemateriaal zijn cellulose, houtwol en hennep.

Ik heb gekozen om het hout in het zicht te laten, zowel aan de binnen- als buitenkant, omdat het bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling. Daarnaast kunnen voor de interieurs ook hernieuwbare materialen gebruikt worden.

Natuurinclusiviteit
De natuurinclusiviteit houdt in dat het gebouw niet alleen geschikt moet zijn voor mensen, maar dat planten en dieren zich er ook thuis voelen. De natuurinclusiviteit wordt verhoogd door veel groen toe te voegen in, op en om het gebouw en door nestkasten te integreren in de gevel.
Er is een grote variatie aan planten. Dit verhoogd de biodiversiteit.

Energiegebruik
Het lage energiegebruik van het gebouw is gehaald door het vele glas en door de deuren die open kunnen. Ook kan er bovenin de gebouwen iets open worden gezet op de warme lucht uit het gebouw te laten.

Koeling en verwarming
Het water uit de Maas kan gebruikt worden om het gebouw te koelen en te verwarmen. Dit werkt met een warmtewisselaar.

Bouwen
Het is ook belangrijk dat het gebouw duurzaam gebouwd wordt. Het heeft de voorkeur het gebouw zo veel mogelijk te prefabriceren in een fabriek. Daar kan onder gunstige omstandigheden een bouwpakket worden gemaakt. Dat bouwpakket kan vervolgens naar de bouwplaats vervoerd worden (het liefst elektrisch), waar het met behulp van licht elektrisch materieel geassembleerd kan worden.

Het gebruik van lichter materiaal, bijvoorbeeld hout, zorgt ook voor minder transportbewegingen. Hout is namelijk 7x lichter dan beton, dus er zullen minder vrachtwagens op en neer hoeven te rijden. Doordat er minder transportbewegingen zijn, wordt er minder CO2 en stikstof uitgestoten bij het transport. Als het transport elektrisch is, wordt er helemaal geen CO2 uitgestoten bij het transport.

MAQUETTE

FILMPJE